Zoeken

China productie linnen

Door de toenemende populariteit en vraag van linnen is er een grotere markt in China ontstaan. Vlas is en blijft een prachtig natuur product maar door de vele handelingen wordt het steeds duurder en is er daarom een ‘goedkopere’ China productie ontstaan. Echter komt dit vlas wel uit West-Europa. Maar als je kijkt naar duurzaamheid klopt dit niet helemaal in lijn. Het groeit in West-Europa, gaat vervolgens naar China waar het geweven wordt tot stof en komt dan in vele gevallen weer terug naar Europa. Qua uitstoot niet te beste oplossing vind ik. Daarom ben ik op zoek gegaan om dit proces zo dichtbij mogelijk te produceren. Via een fijn contactpersoon in Polen ben ik in contact gekomen met een leverancier van bobijnen en met de weverij/fabriek in Litouwen. Hij vertelde mij dat als ik 25 jaar met mijn idee bij hem was gekomen dat hij alles op 1 locatie had – Groei vlas -> Zwingelen -> Bobijnen -> Weven -> Export. Helaas bestaan dergelijke bedrijven niet meer in 2020 en wordt alles op een andere locatie gemaakt zodat de bedrijven zich specifiek richten op 1 kunde.

De weg van Narzuta ziet er als volgt uit;

-> Vlas groeit in Nederland, België en Frankrijk*

-> Het vlas gaat naar Polen en Italië om de vlasvezels aan elkaar te maken en tot grote bobijnen te maken.

-> Vanuit Polen en Italië gaat het naar de fabriek in Litouwen waar garen van de bobijnen worden gemaakt en de stof geweven wordt.

-> De producten komen naar Nederland en vanuit hier wordt alles verstuurd.

Qua kwaliteit is er waarschijnlijk niks mis met het 'Chinese' linnen, het komt immers van dezelfde vlasplant, maar de vele extra kilometers en uitstoot is iets waar we vraagtekens bij kunnen zetten. Het draait allemaal om vraag en aanbod. Met Narzuta wil ik mij zoveel mogelijk richten op traceerbaarheid en duurzaamheid daarom heb ik gekozen om hier veel aandacht aan te besteden. Ik heb alles met eigen ogen gezien; van de vlasplantages tot aan het weven van de stoffen. Ik heb personeel gesproken die vol passie over vlas praat, ik heb de grote machines gezien die ons voorzien van de meest prachtige stoffen. Dit vind ik het meest belangrijke van mijn hele doel en verhaal met Narzuta. Hier kan in mijn ogen geen keurmerk tegenop.

*Namelijk langs de brede kuststrook van West-Europa. Van het zuiden van Normandië tot België en Nederland. De unieke combinatie is te danken aan een natuurlijk, vochtig zeeklimaat, de lage thermische dichtheid van vlas, een rijke bodem en de ervaring van vlaskwekers. 80% van de wereldproductie van gezwingelde vlasvezels is afkomstig uit Europa en Frankrijk is de wereldleider. In Ierland, Wit-Rusland, Rusland, Egypte en Canada groeit ook vlas maar deze kunnen niet aan de kwaliteit van West-Europees vlas tippen en dit wordt kleinschaliger gebruikt.