Zoeken

Mijn bezoek aan de vlasplantage

Het moment dat ik bedacht dat ik linnen kleden/dekentjes wilde produceren wist ik meteen dat dit linnen moest worden en ook dat ik de connectie met Polen wilde leggen. Linnen is in Polen een erg populaire stof en in Polen is ook een grote fabriek die de bobijnen maakt. Ik kwam in contact met een leverancier die mij ontzettend heeft geholpen in het hele proces van linnen. Wat in eerste instantie leek dat ik via hem alles zou inkopen, eindigde naar al mijn rechtstreekse contacten zodat ik precies het traject kan volgen. En hier ontstond ook meteen het idee van de film, daar later meer over!

Via Polen kwam ik in contact met Frankrijk – waar eigenlijk de grootste vlasplanten-plantage zit en vanuit Frankrijk kwam ik in contact met vd Bilt Vlas & Zaden. Ik heb contact gezocht en ik kreeg op een gegeven moment een mail dat ik morgen of overmorgen al langs moest komen omdat de bloemen dan het mooist in bloei zijn. Bloemen? Heeft vlas bloemen? Hoe ziet vlas er eigenlijk uit? Google is uiteraard mijn beste vriend in dit geval, maar wauw geen idee. Ik belde Marc – de fotograaf & mijn oud-collega – en maakte het plan om zo vroeg mogelijk naar de velden te gaan om de zonsopgang mee te pakken. Dit werd een nachtrit van ongeveer 2,5 uur rijden, prima, alles voor het mooiste shot. Ons contactpersoon zou er om 7 uur zijn, maar wij wilde alvast gaan zodat we de locatie konden verkennen. Zo stonden we om 05.30 uur netjes bij zonsopgang foto’s te maken van een prachtig veld waar de mooiste dauw en zon op stonden. Het ene plaatje was nog mooier dan de ander. Toch even snel ge-Google-d, oeps dit is helemaal geen vlas. Kleine kanttekening, ik wist wel dat het bloemetje pas gaandeweg de ochtend opengaat dus vandaar je van iets groens niet direct kan ontdekken hoe en wat. Maar toch, het geeft aan hoe weinig ik er nog van wist ;) Maar ook weer hoe graag ik dus dit allemaal wil vertellen aan jullie.

Om 7 uur kwam daar Bart, hij reed met ons naar de velden en we waren ongelofelijk verbaasd over de schoonheid van die bloemetje. We hadden het ochtendzonnetje nog redelijk bij ons en de bloemetjes gingen steeds meer open. De paarse kleur was echt prachtig. Gewoon nooit geweten dat dit uiteindelijk linnen wordt. Bart heeft echt de tijd genomen om mij alles uit te leggen over het hele proces. Hij weet echt alles van het proces. Het leukste weetje vond ik dat het zaadje waar vlas uit groeit lijnzaad is. Het lijnzaad die wij door onze yoghurt doen. Hoe mooi is de natuur. Echter is het wel zo dat het lijnzaad die wij eten voor olievlasplanten gebruikt wordt – hier wordt getest op omega waardes. Voor linnen productie is de textielvlasplant – deze zaadjes worden weer hergebruikt voor een nieuwe oogst.

Deze dag was zo waardevol qua informatie en inspiratie voor het verhaal. Ik kreeg steeds meer zin om het verdere proces te ontdekken en om daadwerkelijk mijn eerste ontwerp op een dag te ontvangen. De schoonheid van het plantje, de plantage en de fabriek waar het gedroogde vlas wordt bewerkt hebben mij meer dan 1000 foto’s opgeleverd waar ik maar niet op uitgekeken raak.